At investere i velfærdsteknologi er at møde fremtiden med åbne øjne. Det mener enhedscheferne Mia Tegström og Malin Björnerbäck i Umeå, begge ansvarlige for hver gruppe sygeplejersker i hjemmeplejen. Siden starten i 2018 har Umeås farmaceutiske robotter udstedt 200.000 doser medicin.
- Her i Västerbotten vil vi have markant flere ældre i den nærmeste fremtid, samtidig med at vi ikke vil kunne arbejde mere i sundhedsvæsenet. Det er et hul, og det betyder, at vi skal ændre arbejdsmetoder, fastslår enhedschef Mia Tegström.
At udvikle forretningen med nye digitale løsninger er derfor oplagt, men ikke helt let i starten.
- Udfordringen er at få alle med på toget. Der er altid dem, der synes, det er sjovt, og dem, der synes, det er skræmmende, siger hun.
- Et tip er at have nøglepersoner i operationerne, der får mulighed for at blive ekstra gode til at håndtere medicinrobotterne. Så kan de hjælpe i teamet og svare på spørgsmål, siger Malin Björnerbäck, også enhedschef i Umeå kommune.
Det er vigtigt aldrig at stoppe med at diskutere, uddanne og holde viden i live. Både patientgrupper og personalegrupper ændrer sig. Så er det også nødvendigt at have god støtte.
- Det er et godt samarbejde med Evondos - vi får hurtig hjælp fra dem, når vi har brug for det, siger Malin Björnerbäck.
Siden 2018 har Umeå gradvist øget antallet af medicinrobotter. I dag er de lidt over hundrede og en oplagt og værdifuld del af hverdagen i hjemmesundhedsplejen:
- Det handler om at støtte mennesker, så de selv kan tage deres medicin så længe som muligt. Vi ser, at langt de fleste af vores patienter er meget tilfredse, siger Mia Tegström.