Spring til indhold

Dosispakket medicin vækster i danske kommuner

Dosispakket medicin vækster i danske kommuner

Frontløberkommuner viser, hvordan potentialet kan 10 dobles. Men der er stor forskel på udviklingen i kommunerne.

Antallet af dosispakket medicin vokser støt. Siden december 2021 er antallet af brugere vokset med 50%. Det svarer til knap 50.000. Der er imidlertid meget store forskelle på brugen i de forskellige kommuner ifølge KL.

I analysenotatet ’Udviklingen i brug af dosispakket medicin’, 2021-2024, fra 23. maj 2024 konkluderer KL, at der ikke er noget entydigt geografisk mønster. Men andelen af brugere er 11 gange større i de 10%. af kommuner, hvor flest bruger den nye teknologi sammenlignet med de 10% af kommunerne, hvor færrest bruger den.

Fortsat stort potentiale

Der er derfor fortsat et stort uudnyttet potentiale. Hvis alle kommuner blot lå på det gennemsnitlige niveau, ville der være næsten dobbelt så mange brugere af dosispakket medicin på landsplan. Hvis det lykkes at komme op på et samlet niveau svarende til de kommuner, som ligger højest, ville antallet af brugere kunne tidobles.

Politisk og ledelsesmæssig opbakning giver resultater

Sundhedsdatastyrelsens seneste tal viseren meget stor spredning, men ikke nogen sammenhænge, som forklarer, hvad der ligger til grund for den store forskel.

- For mig er det ret klart, hvad der skal til for at det lykkedes. Det kræver en struktureret og fokuseret indsats - og måske vigtigst af alt, ledelsesmæssig opbakning krydret med en politisk beslutning om at dosispakket medicin er førstevalg - og derefter at der anvendes en teknologi til at hjælpe med at udlevere medicinen, hvis nødvendigt, siger Gitte Tofte, som er regional sales manager i Evondos

Evondos har et solidt erfaringsgrundlag fra andre nordiske lande – og her har udviklingen været tilsvarende. Nogle kommuner optræder som en slags frontløbere, som går forrest og viser vejen. Så kommer der flere og flere til. Og på et tidspunkt bliver det nye en standard, som det overvejende flertal følger.

Gitte Tofte, som er regional sales manager i Evondos, bruger meget tid på at hjælpe kommunerne med viden, erfaringer og hjælp til implementering. Gitte vil ikke gætte på, hvorfor nogle kommuner ikke er kommet længere, når nu erfaringerne er gode. - Der kan være mange forskellige grunde til, at det ser så forskelligt ud. Her er man nødt til at gå ind og se på hver enkelt kommune og forstå deres situation, siger Gitte. Men hvis en kommune virkelig gør en indsats, så har vi eksempler på bemærkelsesværdige stigninger i brugen af dosispakket medicin. En af de kommuner, vi samarbejder med, har f.eks. tredoblet antallet af brugere; og på bare 12 måneder har de fået næsten 500 flere brugere af dosispakket medicin i kommunen! Her har de svært ved at få armene ned, fordi det sparer tid og øger medicinsikkerheden. Jeg synes, vi skal fremhæve de gode eksempler, inspirere hinanden og lære af de erfaringer, vi allerede har i Danmark, siger Gitte Tofte.

Du finder analysenotatet fra KL her.

Del artikel